Udržitelný organizační rozvoj a leadership: Takhle se to dělá 3/6

od Cognitio-Scan

11.06. 2019

4 fáze vedoucí k úspěšnému organizačnímu rozvoji

V minulém článku jsme mluvili o metodě Cognitio-Scan®, která představuje udržitelnou a zcela konkrétní formu organizačního rozvoje.

V dnešním příspěvku vám ukážeme mapu, která vás zavede k úspěchu. Práce s ní se skládá ze 4 částí:

  • Příprava směru
  • Návrh trasy
  • Navigace
  • Inovace na základě reflexe

Jak můžete začít?

Pojďme se nejprve soustředit na první část – přípravu směru. V této fázi hrají důležitou roli následující 4 aspekty:

  • Aspirace (hodnota neboli efekt, který chceme přinášet)
  • Chování, které nás podpoří v realizaci
  • Funkční dimenze
  • Cíl

Zkuste tyto aspekty společně v týmu prozkoumat. Uvědomit si, jaká slova jsou pro vás klíčová. Definujte, konkretizujte všechny 4 aspekty. Díky nim najdete směr a budete moci snadněji začít s realizací své strategické ambice.

Aspirace? Až po inspiraci

Nejprve potřebujete podnět, nápad, vnuknutí. Až poté vytvořte svou unikátní vizi o tom, co chcete do světa přinést, co chcete ve společnosti svým konáním způsobit. Jednoduše řečeno: Definujte hodnotu, kterou chcete přinášet.

Co skutečně děláte?

V okamžiku, kdy se s odstupem podíváte na to, co váš tým nebo celá společnost dělá (neboli jak se reálně chovají vaši zaměstnanci), jste schopni jasně určit, na jaké úrovni organizačního rozvoje se nacházíte. Na základě tohoto průzkumu pak můžete pojmenovat konečný cíl a to, zda svým chováním náhodou neblokujete jeho dosažení. Díky tomuto úhlu pohledu odkryjete to, čím se každý zabývá a jakou roli hraje. Tím můžete v plné kapacitě aktivovat zdroje, které se v týmu či firmě máte k dispozici.

Co hledáte?

V této fázi je důležité získat odpověď na otázku, co je pro vás žádaná situace, ideální stav. Abyste mohli realizovat cíl, potřebujete vědět, jak vypadá budoucnost po realizaci tohoto cíle. Není žádoucí, abyste se teď zaměřovali na výsledky. Když se na ně totiž zaměříte příliš brzy, vystavujete se riziku, že potlačíte kreativitu a nerozproudíte plný potenciál svého týmu.

Doba, ve které žijeme, přináší neustálé změny. Vyžaduje naši schopnost umět se přizpůsobit. Proto je potřeba se s týmem neustále rozvíjet, objevovat a získávat nové vhledy. Budete překvapeni, co všechno se objeví, když lidem dokážete dát prostor.

Soustřeďte se na směr a propojení

V první fázi jde především o lidi, vzájemné interakce a budování vztahů. Pokud zahrnete členy svého týmu do tvorby cílů, uvolníte si cestu ke zvýšení kolektivní inteligence organizace. Tím vybudujete pevné základy pro udržitelný organizační rozvoj.

Máte jasnou představu o tom, jaké kompetence by někteří členové vašeho týmu potřebovali? Pošlete je na některý z našich otevřených tréninků zaměřených na rozvoj kompetencí.

Máte pocit, že to ve vašem týmu neklape tak, jak byste si představovali? Domluvte si s námi individuální schůzku, na které se společně podíváme na to, jaká opatření by právě vašemu týmu mohla prospět.

Další články

Další články