7 způsobů, jak se úspěšně frustrovat

blablabla

od Cognitio-Scan

06.08. 2019

Než se podíváte na sedm osvědčených a nejúčinnějších způsobů, jak se dopracovat k frustraci díky svému způsobu přemýšlení, máme pro vás dobrou zprávu. Dá se to řešit. 🙂

1. Být přesvědčen, že lidé s jiným stylem myšlení jsou hlupáci.

Začněme jedním z nejúčinnějších způsobů, jak být a zůstávat frustrovaný: věřit, že můj styl myšlení je nejlepší, případně jediný na světe. Tak například řekněme, že vaším zvykem je přemýšlet do budoucnosti a máte rádi možnosti. Může vás to potom lehce svádět k tomu, že nazýváte každého, kdo přemýšlí v minulosti a v procesech “staromódním konzervativcem”. Je to skvělá technika, protože vám zaručuje potkávat “staromódní zbabělce” všude.

Princip: Můj styl myšlení je jediný rozumný styl myšlení.

2. Proaktivní nesoulad v každém detailu.

Dovolte mi na tomto místě vysvětlit žargon: „Nesoulad“ znamená, že se soustředíte na to, co je špatné, nebo nesprávné. Jeho opakem je “soulad“: hledat, co je správné a dobré. Pokud jste v proaktivním nesouladu, znamená to, že to děláte bez toho, abyste o tom moc přemýšleli. Vy to prostě děláte celou dobu. A pokud nesouhlasíte ve všech detailech, máte skutečně velký prostor, kde můžete najít chybu. Všude, kam jdete, si všímáte věcí, které jsou špatně nebo nesprávně, nebo jednoduše absurdní. Zvlášť, pokud jste emotivní člověk, může být tohle ideální technika, jak být zoufalý.

Princip: Používejte styl myšlení proaktivní nesoulad a detailní ve styku s každým a se vším.

3. Když to nefunguje, dělej to ještě urputněji.

Váš styl myšlení je ideální pro některé věci, situace, a ne tak docela dobrý pro věci a situace jiné. Může být skvělý pro projektování budov, ale ne pro hraní si s dětmi. To je důvod, proč jsou někteří lidé flexibilní ve svém způsobu myšlení . A tady je další skvělý spouštěč vaší frustrace: jestli váš způsob – styl myšlení nefunguje, dělejte věci ještě urputněji! Například, pokud máte silně vyvinutý smysl pro zodpovědnost za vývoj věcí a situací a všechny vaše možnosti už byly vyčerpány, udělejte ještě něco navíc. Začněte přebírat ještě víc zodpovědnosti.

Princip: Držte se svého stylu myšlení, ať se děje cokoliv!

4. Najít hanlivá slova pro jiné styly myšlení.

Pokud jste velmi prakticky myslící člověk, rádi se ptáte: Co s tím budeme dělat?  Jak to můžeme použít? Pokud však pracujete nebo žijete s někým, kdo myslí více teoreticky, bude se ptát: Co je podstatou? A teď pozor!  Možná jste v pokušení ocenit jeho odlišný styl myšlení. Ne!  Místo toho jej nazvěte „filozof“ nebo „vágní“ nebo „pedant“. Hledání hanlivého slova pro jejich způsob myšlení funguje skvěle jako ničitel vztahu!

Princip: Lidé s jiným stylem myšlení jsou hloupí, oškliví a ……. doplňte si dle svého další hanlivé kvalifikace.

5. Zkuste motivovat lidi bez toho, abyste jim rozuměli.

Někdy navrhnete lidem, aby dělali to, co si myslíte, že je správné. Jejich styl myšlení se však obvykle liší od toho vašeho. A to vám dá další velkou příležitost k vlastní frustraci! Řekněme například, že vy máte styl myšlení zaměřený na dosahování cílů a lidé kolem jsou zaměření na to, jak se vyhnout se problémům. Takže vy živě popíšete, co všechno mohou dosáhnout s vašim plánem a oni zareagují jen prázdným pohledem. Úžasná technika pro vlastní frustraci!

Princip: Každý má stejný styl myšlení jako mám já.

6. Vysvětlete lidem, co je s nimi špatně.

Pravděpodobně jste měli někoho – přítele, spolupracovníka, člena rodiny, kohokoliv, kdo přišel k vám a začal si vám na vás stěžovat. Že neděláte věci správně, že děláte špatné věci, že jste se k nim nechovali dobře a tak podobně. Pamatujte: pokud to oni mohou dělat vám, můžete to i vy dělat jim! Například, pokud jste vy zaměřeni na budoucnost a oni jsou zaměřeni na minulost, vysvětlete jim velmi podrobně a obšírně – o kolik lepší by bylo, kdyby se více zaměřili na budoucnost. Stejně jako vy. A pokud budou protestovat?  Je to proto, že oni jsou tak moc zaměřeni na minulost. Vysvětlete, jim to.

Princip: Jasně vysvětlete ostatním, že používají nesprávný styl myšlení.

7. Obklopte se lidmi, kteří myslí stejně jako vy.

Tato poslední technika může zničit nejen jednotlivce, ale celé organizace, dokonce i celé země. Udělat to, je docela snadné. Stačí si vybrat lidi, kteří mají stejný způsob myšlení jako vy. A pak prostě odmítat mluvit s někým jiným. Je váš styl myšlení zaměřený na dosahování cílů?  Vyhněte se každému, kdo přemýšlí v problémech, všechno jenom ztěžuje. Jste zaměření na pocity? Pracujte pouze s těmi, co cítí a vyhněte se každému, kdo je zaměřený na obrázky nebo příběhy. Stejně všechno jenom popletou. A tak dále. Krásné na tom je, že můžete použít všechny další techniky k podpoře této jediné!

Princip: Najít lidi s přesně stejným stylem myšlení.

Závěr

Velmi často se dokážeme dostávat do frustrace, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Klíčem k řešení je porozumět jak sobě, tak i druhému. Dokázat vystoupit z rutiny a položit si otázku – jak dělám to, co dělám, že se dostávám do situace, ve které se necítím dobře?

Chcete získat schopnosti a nástroje, pomocí kterých dokážete vnímat, co se opravdu odehrává a změnit to? Přijďte se podívat na některou z našich bezplatných přednášek.

Další články

Další články

blablabla